Przejdź do treści
Strona główna » Blog

Blog

Susza i jej konsekwencje dla rolników

Susza i jej konsekwencje dla rolników

    Od 30 dni na wielu obszarach kraju nie spadła nawet kropla deszczu. Susza sprawia, że oziminy zasilone pierwszą dawką azotu na początku marca nie pobierają go w wymaganej ilości. Zbyt niska wilgotność gleby powoduje, że wysiane 3-4 tygodnie temu nawozy mocznikowe nie zostały pobrane przez system korzeniowy roślin. Spowolniło to znacząco ich rozwój.

    Kryzys w rolnictwie

    Kryzys w polskim rolnictwie

      Załamanie koniunktury w IV kwartale 2021 r. pogłębiło się w pierwszym kwartale br. Kryzys sprawił, że poziom nastrojów w rolnictwie jest najniższy od IV kwartału 1999 r. Co mogą zrobić rolnicy w obliczy takich wyzwań?

      ceny nawozów

      Ceny nawozów wystrzeliły. Jak zaoszczędzić na nawożeniu?  

        Ceny nawozów rosną w zastraszającym tempie. W tych warunkach ochrona azotu przed jego bezproduktywną ucieczką w powietrze jest istotnym elementem racjonalnego gospodarowania. Wszyscy ci, którzy posiadają rsm i jeszcze go nie zastosowali powinni rozważyć zastosowanie inhibitora ureazy by ograniczyć ucieczkę amoniaku z nawozu.

        Samodzielne rozpuszczanie mocznika w wodzie

        Samodzielne rozpuszczanie mocznika w wodzie – czy to ma sens?

          Impulsem do napisania tego wpisu było ciekawe pytanie internauty w jednej z grup rolniczych. Jeden z rolników zapytał na forum czy ktoś próbował stosować do nawożenia mocznik rozpuszczony w wodzie, a następnie tak przygotowany roztwór zastosował na polu rozprowadzając go za pomocą opryskiwacza w postaci beczki z belkami typu duńskiego do gnojowicy.

          Jakie korzyści ekonomiczne gwarantowane przez stabilizator azotu

          Jakie korzyści ekonomiczne uzyskasz stosując stabilizator azotu moNolith46®_Żółty

            Wiemy już, że z nawozów mocznikowych, stosowanych pogłównie, ulatnia się do atmosfery amoniak w ilości od 10 do 30% początkowej jego wysianej ilości. W warunkach polskich straty amoniaku wynoszą średnio od 14 do 16%. Nawożąc roztworem saletrzano mocznikowym zawierającym 32% N z dodatkiem inhibitora ureazy moNolith46_Żółty ograniczamy je z 14,4% do 2,0% N.

            Wzrost kosztów żywności

            Drogie nawozy powodują wzrost kosztów wytwarzania żywności

              Inflacja jest najwyższa od 20 lat. Doświadczamy tego na każdym kroku, poczynając od cen gazu, elektryczności, usług czy warzyw. Pandemia rozerwała globalne łańcuchy dostaw i zmusiła firmy do ponoszenia wyższych kosztów płac, materiałów do produkcji itd. Mimo to producenci nie są w stanie wyprodukować tyle dóbr, ile jest potrzebnych, by zaspokoić popyt.

              Czy postęp techniczny dostarczy wydajniejszych sposobów wykorzystania azotu w rolnictwie cz. 2

                W jaki sposób zapobiegać stratom amoniaku z nawozów?
                o Szybkie wprowadzenie nawozów mocznikowych w głąb gleby (>50% obniżka emisji amoniaku w przypadku nawozów stałych i >80 % obniżka w przypadku iniekcji nawozów ciekłych).
                o Tam, gdzie to możliwe, stosowanie mocznika z inhibitorem ureazy (70% do 80% średnia obniżka strat amoniaku w przypadku mocznika stałego i 40% średnia obniżka emisji w przypadku roztworu saletrzano-mocznikowego (rsm)).
                o Stosowanie saletry amonowej zamiast mocznika.

                Call Now Button